امروزه اینفلوئنسر مارکتینگ به یکی از جذاب ترین بسترها برای تبلیغات در اینستاگرام، به خصوص در شبکه های اجتماعی تبدیل شده است. بطوریکه نمی توان کسب و کاری را یافت که حضور پر رنگی در شبکه های اجتماعی داشته باشد و از این بستر شگرف تبلیغاتی استفاده نکرده باشد.

قدم اول: شناسایی دقیق مخاطبین کسب و کار شما
پاسخ این سوالات که مخاطبین کسب و کار ما چه کسانی هستند؟ و ما با چه کسانی سروکار داریم؟ مهم ترین پرسش و پاسخ ممکن برای تبلیغات کسب و کار ما میباشد! آن هم نه تنها برای کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ ما، بلکه برای تمام فرآیندهای تبلیغاتی کسب و کارمان.

فرض میکنیم که کسب و کار ما تولید لوازم آرایشی میباشد و قطعا مخاطبین کسب و کار ما نیز بانوانی هستند که بیشتر از همجنس های خود، دغدغه خرید و استفاده از محصولات آرایشی را دارند. پس اینفلوئنسرهای فعال در حوزه آرایشی به مراتب بازدهی بیشتری نسبت به دیگر اینفلوئنسرهای بانوان با موضوعی مثل آشپزی را دارند. مخاطبین هر دو موضوع بانوان هستند، اما با شناسایی دقیق تر مخاطبین خود درمیابیم که: این کجا و آن کجا!

قدم دوم: اینفلوئنسر ایده آل کسب و کارت را بجوی!
فرض ما بر این بود که مخاطبین اصلی ما، بانوان دغدغه مند به خرید و استفاده از محصولات آرایشی بودند. همچنین ما با شناسایی دقیق تر یافتیم که همکاری با اینفلوئنسرهای فعال حوزه آرایشی برای ما بهتر است، حال با دریای مواج انتخاب اینفلوئنسر ایده آل خود چه کنیم؟ چگونه بهترین انتخاب را از بین لیست اینفلوئنسرهای موجود داشته باشیم؟ برای پاسخ به این سوال، همراه ما باشید.

مهم ترین معیارهای انتخاب ما برای دستیابی به اینفلوئنسر ایده آل خود، موارد زیر را شامل میشود.

ایجاد و تکمیل لیست اینفلوئنسرهای موجود و مربوط به کسب و کار ما
پس از شناسایی دقیق مخاطبین کسب و کار ما و همچنین انتخاب موضوع فعالیت اینفلوئنسرها، مهم ترین مرحله انتخاب یک اینفلوئنسر ایده آل، ایجاد یک لیست کامل از اینفلوئنسر های فعال در حوزه کاری مد نظر ماست. در این مرحله بایستی بدون هیچگونه قضاوت و معیاری، صرفا نسبت به تکمیل هرچه بیشتر این لیست اقدام شود. زیرا در مراحل بعدی غربالگری اینفلوئنسر های موجود به صورت کاملا اصولی اتفاق خواهد افتاد.

مگا، ماکرو و میکرو. مسئله این است!
دسته بندی های گوناگونی برای اینفلوئنسرها در نظرگرفته شده است و در انواع مختلفی قرار گرفته اند. بگونه ای که علاوه بر موضوع فعالیت آن ها، عوامل دیگری چون تعداد مخاطبین و بعضا جایگاه اجتماعی آنها دسته بندی های تازه ای بوجود آورده است. مانند: «سلبریتی، برند، تحلیلگر، میکرو اینفلوئنسر، بلاگر و …» اما کاربردی ترین دسته بندی غیر از موضوع فعالیت اینفلوئنسر، تعداد مخاطبین آن ها میباشد که همپوشانی زیادی با تعرفه تبلیغاتی آن ها دارد. برای همین است عددی به این گزینه اختصاص نداده ایم. اما در هر صورت اطلاع داشتن از اینکه با چه نوع اینفلوئنسری قصد همکاری داریم به ما در تصمیم گیری بهتر کمک میکند.

تحلیل پیج اینستاگرام اینفلوئنسر
قدم بعدی پس از ایجاد لیست اینفلوئنسر، تحلیل آماری و محتوایی پیج آن هاست. سایت هایی نظیر سوشال بلید و آنالیزیو تحلیل آمار و ارقام پیج را به راحتی برای ما انجام میدهند. پارامتر های مهم در این تحلیل عبارتند از: تعداد فالوور، میانگین تعداد لایک هر پست، میانگین تعداد کامنت هر پست و نرخ تعامل یا همان ER. همچنین بایستی این آمار و ارقام به لیست ابتدایی ما نیز اضافه شوند تا مرجع ما برای انتخاب نهایی اینفلوئنسر آیده آل خود، کامل تر گردد. البته این نکته نیز قابل ذکر است اغلب اینفلوئنسرها بخاطر تعامل مستقیم با مخاطبینشان آمار بالا و قابل قبولی دارند.

تعرفه تبلیغاتی اینفلوئنسر
تا به اینجای کار ما لیستی داریم که متشکل از تمامی اینفلوئنسر های مورد نظر به همراه آمار و ارقام پیج آن ها می باشد. قدم نهایی در تکمیل کردن این لیست درج تعرفه تبلیغاتی آن هاست. معمولا اینفلوئنسر ها به ۲ صورت کلی تعرفه تبلیغاتی دارند: ۱. پست یا استوری با محتوای آماده ما ۲. پست یا استوری با محتوای تولیدی خود اینفلوئنسر ها. پس از ارتباط با اینفلوئنسر ها و همچنین درج تعرفه تبلیغاتی آن ها، لیست ما برای انتخاب نهایی اینفلوئنسر ایده آل آماده میباشد.

انتخاب نهایی اینفلوئنسر
کار اصلی ما در این مرحله همخوانی تعرفه تبلیغاتی با آمار و ارقام پیج اینفلوئنسر و انتخاب اینفلوئنسر یا اینفلوئنسرهای نهایی ما می باشد. به عنوان مثال اینفلوئنسر A آمار و ارقام پایین تری از اینفلوئنسر B دارد اما تعرفه تبلیغاتی اینفلوئنسر A از B بالاتر است. پس همکاری ما با اینفلوئنسر B برای ما علاوه بر صرفه اقتصادی، بازدهی بالاتری خواهد داشت.

البته ذکر این نکته الزامی است که در بعضی از موارد استثنا نیز وجود دارد و معیار انتخاب ما نمیتواند تنها پارامتر های ذکر شده باشد. به عنوان مثال خط محتوایی خاص یک اینفلوئنسر، سلبریتی بودن یک اینفلوئنسر و … میتواند به تنهایی دلیل قانع کننده ای برای همکاری ما با یک اینفلوئنسر بدون در نظر گرفتن آمار و ارقام و صرفه اقتصادی باشد.

قدم سوم: قبل از هر اقدامی، باید و نباید های اینفلوئنسر مارکتینگ را بدان!
چگونه با اینفلوئنسرها ارتباط بگیریم؟
یکی از چالش های همیشگی اینفلوئنسر مارکتینگ، ارتباط با آنها میباشد. البته اغلب اینفلوئنسر هایی که فعالیت تبلیغاتی دارند راه های ارتباطی نیز برای خود در نظر گرفته اند. این راه های ارتباطی از قبیل ارسال دایرکت، شماره واتساپ، آیدی تلگرام، ایمیل، ارتباط با ادمین و… می باشد اما ارتباط با بیشتر اینفلوئنسر ها از طریق ارسال دایرکت صورت میپذیرد. مواردی مثل: ارسال پیام با پیج کاری و عدم ارسال پیام همکاری با پیج شخصی، استفاده از الگوی مکالماتی «بیان درخواست همکاری و دریافت شرایط و اطلاعات تماس اینفلوئنسر در یک پیام» و پرهیز از ارسال پیام های سلام و احوال پرسی از نکات اصلی ارتباط با اینفلوئنسرها میباشد.

پست بریم یا استوری؟
شاید یکی از سوالات همیشگی تبلیغات در اینستاگرام، به خصوص کمپین های اینفلوئنسر مارکتینگ این باشد: پست بریم یا استوری؟ این پاسخ این سوال تا حدود زیادی به هدف ما از تبلیغ ما برمیگردد.

پست: همه ما بار ها دیده ایم که واینر X، برای برند Y یک پست تبلیغاتی منتشر میکند. در واقع واینر X طبق روال همیشه خود محتوای سرگرم کننده اش را تولید و منتشر کرده با این تفاوت که تبلیغ برند Y به صورت غیر مستقیم در سناریوی تولید محتوا برای اینستاگرام گنجانده شده است. این نوع تبلیغ معمولا هزینه بسیار بالاتری نسبت به تبلیغ در استوری داشته و بیشتر مورد استفاده کسب و کار های رده بزرگ – متوسط می باشد و با اهداف بلندمدت، برندینگ و همچنین ترویج غیر مستقیم استفاده از محصولات و خدمات «نه فروش مستقیم» به کار می آید.
البته با توجه با آمار بازید بالاتر پست نسبت به استوری، کسب و کار های محتوا تبلیغاتی آماده خود را در صفحه اینفلوئنسر «صرفا» منتشر میکنند که البته هزینه تمام شده اش از تولید و انتشار محتوا توسط خود اینفلوئنسر بسیار پایین تر است.

مزیت: دریافت بازدید و تعامل بالاتر نسبت به استوری، قابلیت وایرال شدن راحت تر، ماندگاری بیشتر و اکثرا همیشگی در اینستاگرام در مقایسه با استوری که بعد از ۲۴ ساعت آرشیو میشود از مزیت های تبلیغ به صورت پست در اینستاگرام میباشد.

معایب: هزینه بسیار بالاتر نسبت به استوری

استوری: پر استفاده ترین شیوه همکاری تبلیغاتی با اینفلوئنسرها در غالب استوری میباشد. خصوصا زمانی که قصد ایجاد CTA «کال تو اکشن» در همان زمان و حین دیدن تبلیغ را داشته باشیم و یا زمانی که قصد داریم مخاطبین به آدرس اینترنتی خاصی هدایت شوند، بهترین گزینه برای ما استوری میباشد.

معمولا به دو صورت استوری بنری و استوری سلفی این امر انجام میپذیرد.

استوری بنری: منظور از استوری بنری یا پوستر تبلیغاتی ارسال محتوای آماده ما به صورت «عکس یا ویدیو» برای اینفلوئنسر و صرفا انتشار در صفحه ی اینفلوئنسر میباشد. این نوع استوری تنها زمانی کاربرد و کارایی دارد که محتوای ما از کیفیت و جذابیت کافی برخوردار باشد. همچنین این نوع استوری معمولا هزینه ی کمتری نسبت به استوری سلفی اینفلوئنسر دارد.

استوری سلفی: در این نوع استوری پیشنهاد خرید یا استفاده به صورت مستقیم توسط خود اینفلوئنسر مطرح میگردد. در این شیوه اینفلوئنسر از ما میخواهد سناریو و متنی که قرار است توسط او بیان شود برایش ارسال گردد. پس از آن اینفلوئنسر فایل ویدیو ضبط شده را برای شما ارسال میکند تا جهت انتشار تایید شود.
نکته اصلی که باید مورد توجه قرار گیرد این است که متن و سناریو ارسالی ما از جذابیت و انرژی بالایی برخوردار بوده تا ترغیب حداکثری از سمت مخاطبین را به دنبال داشته باشد.

مزیت: صرفه اقتصادی نسبت به پست، قابلیت درج لینک و کال تو اکشن واکنش سریع، ایجاد ترافیک و ترغیب کاربران به خرید محصول یا خدمات در زمان مشخص

معایب: دریافت بازدید و تعامل کمتر نسبت به پست، درج موقت و ۲۴ ساعتی اینگونه تبلیغ

جمع بندی
طراحی و اجرای یک کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ ایده آل، تا حدود زیادی به شناسایی دقیق مخاطبین کسب و کار شما و همخوانی حداکثری آنها با مخاطبین اینفلوئنسر مورد نظر ما وابسته میباشد. در این فرآیند انتخاب صحیح اینفلوئنسر نیز از اهمیت بالایی برخوردار است که پارامترهای گوناگونی در این تصمیم گیری دخیل میباشند.

سعی ما اشاره به چندمورد از مهم ترین و عملیاتی ترین این پارامتر ها بود و حقیقتا مواردی در این مقاله مطرح شدند، چالش های اصلی اجرای یک کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ در عمل بودند.

قطعا تمام موارد مطرح گردیده از قطعیت برخوردار نیست و هر قسمت شامل استثنای خاص خودش میباشد که به چند مورد از آنها نیز اشاره کردیم. کم و کاستی را بر ما ببخشید، برآنیم که به تکامل میل کند.